Haal 52 verrassende ei-recepten in huis

Gerechten

Welkom op de pagina waar alle verhalen achter de gerechten samenkomen. Hier lees je de inspiratie en bijzondere momenten die ieder gerecht een plekje in dit boek hebben gegeven. Van spontane ideeën tot herinneringen aan unieke smaken

lente

Designerei_wolterinck_kookboek_kwarteleitjestaart_01_001
WK-220224-177

01 KWARTELEITJESTAART

Er is altijd wel iets te vieren, en wat de gelegenheid ook is, deze eiertaart met kwarteleitjes past er perfect bij. Het recept is eenvoudig en snel te maken, en geserveerd op een mooie schaal wordt het vanzelf een feestelijke traktatie.

02 ZABAGLIONE MET KATTENTONGEN

Dit heerlijke nagerecht wordt in een Amsterdams restaurant aan tafel bereid en is een echte favoriet. Simpel, verfijnd en gemakkelijk zelf te maken. Dit recept móet gewoon gedeeld worden.

Designerei_wolterinck_kookboek_zabaglione_met_kattentongen_02_001
WK-220224-561
Designerei_wolterinck_kookboek_asperges_met_egg_crumb_03_001
WK-220224-272

03 ASPERGES MET EGG CRUMB

Na de donkere, regenachtige maanden van januari, februari en maart kondigt april zich eindelijk aan. Dat merk je meteen wanneer de aspergestekers weer verschijnen op de Blaricumse velden. Tijd voor een klassiek lentegerecht: verse witte asperges met hollandaisesaus, krielaardappeltjes en natuurlijk een eitje.

06 EIERTOMPOUCE MET ZALMTARTAAR

Soms ontstaat een recept spontaan, zomaar uit het niets! Zoals dit idee, dat ontstond tijdens een koffiemoment met Hollandse tompouces op tafel. Geïnspireerd door de laagjes kwam het idee voor een nieuw gerecht: gebakken eierlaagjes met zalmtartaar ertussen

Designerei_wolterinck_kookboek_eiertompouce_met_zalmtartaar_04_001
WK-220224-496
WK-220224-283-21
WK-220224-364

06 OEUFS À LA FLORENTINE

Dit klassieke recept verdient absoluut een plek in het boek. Het wordt wereldwijd geserveerd en gaat vaak gepaard met een stukje geschiedenis. In de 14e eeuw bracht een dochter van de Italiaanse De’ Medici-familie, getrouwd met de Franse Hendrik II, haar liefde voor spinazie en dit recept mee naar Frankrijk. Of hollandaisesaus toen al bestond, blijft een vraag, maar sindsdien zijn er talloze varianten ontstaan. Toch blijven ei, spinazie en hollandaisesaus altijd de basis van dit verfijnde gerecht, dat zijn prachtige naam tot op de dag van vandaag draagt

07 BAGEL IN EI GEDOOPT

De bagel kent een rijke geschiedenis en is sinds de jaren tachtig ook in Nederland populair. Oorspronkelijk ontstond dit broodje in de 17e eeuw, toen een Weense, Joodse bakker een ‘Bügel’ (Duits voor stijgbeugel) bakte als dank voor de Poolse soldaten die de stad bevrijdden van de Turken. In de 19e eeuw namen Joodse emigranten dit geliefde broodje mee naar Amerika, waar het uitgroeide tot een klassieker. Nu deelt dit recept een unieke draai aan de bagel: een heerlijk ‘bagel-eier’ recept

Designerei_wolterinck_kookboek_bagel_in_ei_gedoopt_07_001
WK-220224-366
Designerei_wolterinck_kookboek_parmezaanschuitje_met ei_08_001
WK-220224-138

08 PARMEZAANSCHUITJE MET EI

Zo’n Parmezaanbakje blijft altijd een verrassend element op tafel. Het is eenvoudig om te maken, maar houd vooral geheim hoe je het doet – laat je gasten in verwondering achter

10 PARMALET

Tijdens het maken van dit boek zijn er heel wat omeletjes voorbijgekomen, maar deze omelet sprong er echt uit door smaak en eenvoud. Nieuwsgierig geworden? Probeer hem zelf en maak voor iedereen een heerlijke, volle omelet

Designerei_wolterinck_kookboek_parmalet_10_001
WK-220224-353
Designerei_wolterinck_kookboek_spicy_eiermousse_met_gamba_11_001
WK-220224-309

11 SPICY EIERMOUSSE MET GAMBA

Bij het voorkoken voor dit kookboek waren de garnalen oorspronkelijk heel spicy gekruid – precies zoals ze bedoeld waren. Maar omdat niet iedereen van pittig houdt, is dit de mildere versie. Voor een extra spicy twist kun je de hoeveelheden tomatenketchup, rode peper en balsamicoazijn simpelweg verdubbelen

12 EIERQUENELLE MET SPINAZIE EN GEITENKAAS

Een verrassende snack die zowel lauw als koud geserveerd kan worden, perfect voor een borrel of andere feestelijke gelegenheid. Denk aan een ondergaande zon, een gezellige avond met familie en vrienden, en dit heerlijke hapje erbij. Dit recept is voor 4 personen, maar je kunt gerust een extra portie voor de borrel maken.

Designerei_wolterinck_kookboek_eierquenelle_met_spinazie_en_geitenkaas_12_001
WK-220224-562

zomer

Tijdens het bedenken, testen en proeven van de eierrecepten voor dit boek werd er ook bijgehouden welke ingrediënten en seizoensproducten vaak terugkwamen. Hoewel er niet speciaal op de oorsprong of het werelddeel van de recepten werd gelet, ontstond spontaan het idee om iets met oosterse invloeden te maken. Zo kwam al snel dit recept met een combinatie van ei, sereh, limoenblad, kokosmelk en andere verfijnde smaken tot leven

Designerei_wolterinck_kookboek_vogelnestje_in_zoetzure_tomatensaus_14_001
WK-220224-135
Designerei_wolterinck_kookboek_egg_shake_15_001
WK-220224-569

15 EGG SHAKE

Dit bijzondere Amerikaanse drankje komt ooit ter sprake en blijkt perfect voor dit boek. Bij de laatste recepten zoeken we nog naar een creatieve combinatie met ei en iets verrassends om te drinken. Dan denken we terug aan dit recept en maken het af met een bolletje roomijs. Het resultaat: een heerlijke, romige traktatie met een twist

De lichte en verfijnde gerechten van de Japanse keuken zijn een inspiratiebron, en een klassieker als de sushirol mag dan ook niet ontbreken in dit boek. Dit basisrecept biedt eindeloze mogelijkheden: varieer naar eigen smaak en creëer steeds iets unieks. Gebruik je fantasie en geniet!

Designerei_wolterinck_kookboek_eiersushi_16_001
WK-220224-266
Designerei_wolterinck_kookboek_vegaburger_17_001
WK-220224-225

17 VEGABURGER

Een heerlijke hamburger waar je echt iedereen blij mee maakt! Deze vegetarische variant is sappig, vol van smaak en perfect voor de barbecue. Of je nu een vleesliefhebber of veggie-fan bent, deze burger valt bij iedereen in de smaak

Tijdens een borrel ontstond er een bijzonder gesprek met een elegante dame die haar enthousiasmeuitsprak voor het eierkookboek en bracht een recept in dat ze had opgedaan tijdens haar reizen door Noord-Afrika, in dit geval Tunesië. Een prachtige toevoeging aan dit boek, met dank aan deze bijzondere ontmoeting.

Designerei_wolterinck_kookboek_brick__ l’oeuf_19_001
WK-220224-051
Designerei_wolterinck_kookboek_eierrolletje_met_aubergine_ l’oeuf_20_001
WK-220224-058-18

20 EIROLLETJE MET AUBERGINE

Soms blijft een idee je bij, zonder precies te weten waar je het hebt gezien of geproefd. Dit eierrolletje met verschillende ingrediënten bleef tijdens de receptbesprekingen steeds weer opduiken. Het recept heeft zich gedurende de voorbereiding steeds verder ontwikkeld, en tijdens de laatste testsessie viel alles op z’n plek. Het resultaat? Een heerlijk gerecht met een verrassende opbouw. Het is misschien wat uitdagend om te maken, maar voor de liefhebber zeker de moeite waard. Je gasten zullen er gegarandeerd van genieten.

Bij de eerste ideeën voor dit boek ontstond al snel het beeld van dit eiergerecht, geïnspireerd door de prachtige gelaagdheid. Laagjes van ei en de zachte, frisse kleur van avocado vormen de basis, zorgvuldig opgebouwd om het mooie contrast goed zichtbaar te maken. En… het is niet alleen een lust voor het oog, maar ook heerlijk van smaak

Designerei_wolterinck_kookboek_avocado-rondo_21_001
WK-220224-082
Designerei_wolterinck_kookboek_tortillawrap_23_001
WK-220224-339

23 TORTILLAWRAP

Traditioneel is een Spaanse tortilla een stevig aardappelgerecht met ui en ei, terwijl een Mexicaanse tortilla een dun, gevuld pannenkoekje is, rijk aan pittige kruiden, groenten en ei. In dit recept komen beide stijlen samen in een verrassende combinatie: de ‘Tortilla de acuerdo a Marcel’. Een unieke twist die het beste van beide werelden samen brengt

Een perfecte soufflé maken is geen eenvoudige klus. Tijdens het ontwikkelen van de recepten wilden de soufflés telkens niet rijzen zoals gehoopt. Na verschillende pogingen en advies van een ervaren kok kwamen we uiteindelijk uit bij het recept van een Italiaanse ‘Nonna’ (oma), en het resultaat mag er zijn! Zodra de soufflé uit de oven komt, maak je een kuiltje en voeg je wat ansjovissaus toe voor een perfecte finishing touch

Designerei_wolterinck_kookboek_soufflé_met_ansjovissaus_24_001
Designerei_wolterinck_ingredient_ansjovis
Designerei_wolterinck_kookboek_franse_omelet_25_001
WK-220224-374

25 FRANSE OMELET

Het klassieke omelet mag natuurlijk niet ontbreken. Wat goed is, is goed daar hoef je niets aan te veranderen. Stel je voor: een heerlijke zondagochtend en je krijgt een fluffy, halfzachte omelet voorgeschoteld. Dat maakt de start van de dag extra mooi! Maar vergis je niet: het vergt oefening om dat perfecte, luchtige effect te bereiken. Dus eerst nog een keertje oefenen.

herfst

Ooit reden Marcel en Anja door Umbrië, op zoek naar een vervallen huis om er later wat moois van te maken. Zo’n zoektocht door allerlei kleine dorpjes, langs winkeltjes, makelaars en oude kerkjes met hier en daar zelfs een grijze ezel maakt hongerig. Bij een Italiaans restaurantje stapten ze het terras op en bestelden op advies van de ober het paddenstoelengerecht, op basis van het recept van zijn grootmoeder. Zonder verwachting dronken ze alvast een wijntje. Toen kwam het gerecht op tafel en werden ze alleen al door de heerlijke geuren bijna omvergeblazen. Weer thuis in Laren probeerden ze het gerecht na te maken. Het lukt nog steeds niet helemaal, maar het wordt steeds beter. Hier alvast het recept; geniet ervan.

Designerei_wolterinck_kookboek_brioche_met_paddenstoelen_en_ei_27_001
Designerei_wolterinck_ingredient_paddenstoelen
Designerei_wolterinck_kookboek_banaanomelet_28_001
WK-220224-106

28 BANAANOMELET

Een zoete variant van een eiergerecht kom je niet vaak tegen, maar een ‘dessert’-eitje mag zeker niet ontbreken. Met dit gerecht verras je gegarandeerd je gasten! Serveer het eventueel met een bolletje ijs of voeg wat vers fruit toe

Risottorijst, zwarte inktvisinkt en artisjok vormen samen een spannend en smaakvol trio in dit gerecht. De diepe, bijna mysterieuze kleur van de inktvisinkt geeft de risotto niet alleen een prachtig donkere tint, maar voegt ook een subtiele zeesmaak toe. De artisjok zorgt voor een frisse, licht bittere toets die perfect in balans is met de romigheid van de risotto. Een echte blikvanger op tafel én een verrassing voor de smaakpapillen

Designerei_wolterinck_kookboek_risotto_met_artisjok_29_001
WK-220224-270
Designerei_wolterinck_kookboek_filodeegtimbaaltje_30_001
WK-220224-588

30 FILODEEGTIMBAALTJE

Wat een succes toen de gevulde filodeegtimbaaltjes eindelijk perfect goudbruin en heerlijk geurend uit de oven kwamen! Tijdens de tests ging het eerder mis met bladerdeeg, de timbaaltjes werden niet goed gaar of de ‘knoop’ bleef rauw terwijl de rest verbrandde. Filodeeg bleek de oplossing. Hoewel kwetsbaar, werkt het met de juiste tips voor ontdooien en snel verwerken uitstekend. Dit knapperige gerechtje is zeker de moeite waard, ideaal als amuse of voorgerecht.

Dagelijks koken is pure ontspanning, vooral met de juiste ingrediënten. Tijdens vakanties in Italië komen er graag wat pittige Italiaanse worstjes bij, maar thuis in Nederland zijn de biologische, rauwe worstjes van Brandt & Levie een perfect alternatief.

Designerei_wolterinck_kookboek_bio_worstjes_met_ei_32_001
WK-220224-567
Designerei_wolterinck_kookboek_spaghetti_met_langoustine_33_001
WK-220224-306

33 SPAGHETTI MET LANGOUSTINE

In dit boek komt ei in allerlei vormen voorbij. Bij een eerste blik op dit recept lijkt er misschien geen ei in te zitten, maar schijn bedriegt. Hier wordt een chique pasta gecombineerd met een fluweelzachte sabayon. En een sabayon maak je natuurlijk met… ei!

In een bruin café in Amsterdam kwam dit klassieke recept weer tot leven. Het verhaal gaat terug naar een oudere heer, voormalig kok in een Amsterdams restaurant, die met liefde traditionele, Hollandse gerechten bereidde. Toen de man dit recept ooit deelde, was het al een echte klassieker – en dat is het nog steeds. Een tijdloos gerecht dat perfect past in dit kookboek

Designerei_wolterinck_kookboek_gepocheerd_eitje_in_de_wieg_34_001
WK-220224-180
Designerei_wolterinck_kookboek_tomatentaart_met_bloemkoolrijst_36_001
WK-220224-110

36 TOMATENTAART MET BLOEMKOOLRIJST

Deze taart is perfect voor bij de borrel of een zomerse lunch met vrienden. In dit boek vind je nog meer recepten die je als taart kunt serveren, ideaal om je lunchtafel extra flair te geven

Tijdens een verblijf in Saint-Tropez ontdekte hij een heerlijk bladerdeegtaartje dat de Fransen pissaladière noemen. Dit recept kreeg een eigen twist, geïnspireerd op dat klassieke gerecht, en het resultaat viel bij iedereen in de smaak. Perfect voor bij de borrel met goede vrienden! Maak dit gerecht, of geef er je eigen draai aan met je favoriete ingrediënten

Designerei_wolterinck_kookboek_bladerdeegtaartje_met_rode_biet_37_001
WK-220224-259
Designerei_wolterinck_kookboek_zeewier-eierkokertje_38_001
Designerei_wolterinck_ingredient_neri

38 ZEEWIER-EIERKOKERTJE

Dit eiergerecht is geïnspireerd op een ei-kaviaargerecht uit een kleine bistro in Spanje. Met een eigen twist is het uitgegroeid tot een prachtig resultaat dat helemaal zijn eigen karakter heeft

winter

In een kleine tapasbar in Noord-Spanje ontstond de inspiratie voor dit gerecht. De verrassende combinatie van zachte bouillonsmaken in de polenta en de pittige umami van de eidooier vormen een prachtige balans. Misschien is dit wel een van de makkelijkste gerechten uit het boek, maar het effect op tafel is des te groter. Perfect om als voorgerecht te serveren

Designerei_wolterinck_kookboek_polenta_met-umami-ei_40_001
WK-220224-185
Designerei_wolterinck_kookboek_coupe_de_chocomousse_41_001
WK-220224-337

41 COUPE DE CHOCOMOUSSE

In dit boek mogen desserts met ei natuurlijk niet ontbreken, voor elk seizoen één. Dit gerecht is ideaal voor de winter, maar kan net zo goed in elk ander seizoen op tafel worden gezet

42 EIEREN IN KURKUMA-KOKOSSAUS

Na de eerste dertig recepten te hebben bedacht en uitgewerkt, bracht een vriendin van dochter Maartje. Met haar ervaring uit diverse keukens, waaronder die in Parijs een frisse invalshoek. Haar creatieve input leidde tot dit unieke recept, met speciale dank aan Aafje!

Designerei_wolterinck_kookboek_eieren_in_kurkuma-kokossaus_42_001
WK-220224-368
Designerei_wolterinck_kookboek_carré_met_coquilles_en_bacon_43_001
WK-220224-313

43 CARRÉ MET COQUILLES EN BACON

A short paragraph describing what your service offers and how it helps clients. This is your chance to convince the De combinatie van ei met vis is niet voor iedereen weggelegd, maar in dit gerecht komt het prachtig samen. Hier worden coquilles als verfijnde garnering boven op het ei gelegd in plaats van meegebakken. Een smakelijke twist waarbij de coquilles echt tot hun recht komen

45 FANTASIE PALMKOOL EN BACON

Palmkool, ook wel bekend als ‘cavolo nero’ in Italië, wordt vaak de Italiaanse boerenkool genoemd. Met zijn prachtige donkergroene, bobbelige bladeren en iets mildere smaak dan de Nederlandse boerenkool, is het een bijzondere groente die niet mag ontbreken in dit kookboek. Een eerbetoon aan een oud ras dat het ontdekken waard is

Designerei_wolterinck_kookboek_fantasie_palmkool_en_bacon_45_001
WK-220224-074
Designerei_wolterinck_kookboek_oeufs_en_meurette_46_001
WK-220224-236

46 OEUFS EN MEURETTE

Palmkool, ook wel bekend als ‘cavolo nero’ in Italië, wordt vaak de Italiaanse boerenkool genoemd. Met zijn prachtige donkergroene, bobbelige bladeren en iets mildere smaak dan de Nederlandse boerenkool, is het een bijzondere groente die niet mag ontbreken in dit kookboek. Een eerbetoon aan een oud ras dat het ontdekken waard is

47 RÖSTIRONDJE MET GEPOCHEERD EI

Voor een authentieke Zwitserse rösti hoef je niet ver te reizen – met dit recept haal je de smaak van Zwitserland zo in huis. Knapperig van buiten, zacht van binnen, en vol van smaak: een heerlijk gerecht dat perfect past bij diverse maaltijden

Designerei_wolterinck_kookboek_rösti_met_gepocheerd_ei_47_001
WK-220224-121
Designerei_wolterinck_kookboek_yolanda’s_eiersalade_met_truffel_49_001
WK-220224-130

49 YOLANDA’S EIERSALADE MET TRUFFEL

Fred en Yolanda de Leeuw runden jarenlang een vooruitstrevende slagerij aan de Utrechtsestraat in Amsterdam. Zij introduceerden als een van de eersten de prachtige truffels van Urbani Tartufi uit Italië in Nederland. Deze truffels waren niet alleen te koop in hun winkel, maar ze maakten er ook een onweerstaanbare eiersalade mee. Klanten genoten er zo van dat sommigen niet eens konden wachten tot thuis en al op straat begonnen te snoepen. Met trots delen wij Yolanda’s recept in dit kookboek, aangepast naar een hoeveelheid voor 4 personen

50 PASTINAAKOMELET

Hoe leuk is het om een ‘vergeten’ groente nieuw leven in te blazen? Pastinaak is zo’n groente die zeker niet vergeten mag worden, en gelukkig ligt hij inmiddels weer in bijna elke winkel. Met zijn zachte, lichtzoete smaak past pastinaak perfect bij ei, dus krijgt hij hier een plekje in een heerlijke omelet

Designerei_wolterinck_kookboek_pastinaakomelet_50_001
WK-220224-088
Designerei_wolterinck_kookboek_paddenstoelenomelet_met_truffel_51_001
WK-220224-115

51 PADDENSTOELENOMELET MET TRUFFEL

De combinatie van truffel en ei is een echte klassieker, en als de herfstdagen aanbreken, mag truffel niet ontbreken op tafel. Deze verfijnde truffelcombinatie krijgt een extra twist met paddenstoelen naar keuze. Kies wat je lekker vindt of wat de markt te bieden heeft. Een heerlijk herfstgerecht om van te genieten!